Γράφτηκε από 

Εφόδιο για νέους ντοκιμαντερίστες

Το ηλεκτρονικό αυτό βιβλίο αποτελεί ένα εγχειρίδιο που απευθύνεται σε νέους κινηματογραφιστές, σπουδαστές ή ερασιτέχνες και καλύπτει όλα τα στάδια της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ, από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι την προβολή της τελικής ταινίας. Περιγράφει βήμα-βήμα τη δημιουργική διαδικασία ξεκινώντας από τη φάση της ανάπτυξης της πρότασης και την προετοιμασία, συνεχίζοντας με την παραγωγή και τα γυρίσματα και στη συνέχεια το μοντάζ και το post production, και τέλος την προώθηση της ταινίας στο κοινό.

Σε κάθε στάδιο παρουσιάζεται η μεγάλη ποικιλία αισθητικών επιλογών που προσφέρονται στο σύγχρονο δημιουργό και οι διαφορετικές αφηγηματικές λειτουργίες που υπηρετούνται με κάθε μορφολογική επιλογή. Έτσι το βιβλίο καλλιεργεί έναν προβληματισμό πάνω σε βασικές αισθητικές και θεωρητικές προσεγγίσεις βοηθώντας τον νέο κινηματογραφιστή να βρει το προσωπικό του βλέμμα, το οποίο τελικά θα εκφραστεί με καθαρά τεχνικές αποφάσεις. Τα αυτοτελή, ανεξάρτητα κεφάλαια και οι συστηματικές διαιρέσεις τους, επιτρέπουν την επιλεκτική ανάγνωση, ενώ το ηλεκτρονικό βιβλίο λειτουργεί κυριολεκτικά ως εφόδιο, εφόσον ο αναγνώστης θα μπορεί να το συμβουλευτεί ακόμη και στο γύρισμα μέσω φορητής συσκευής.

Η ύλη καλύπτει τις ανάγκες κυρίου συγγράμματος για 2 εργαστηριακά μαθήματα ντοκιμαντέρ στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. (με τις αντίστοιχες ασκήσεις τους), ενώ επιμέρους κεφάλαια με βεβαιότητα αποτελούν βοήθημα για άλλα 3 μαθήματα (μοντάζ, παραγωγής και ήχου). Όπως σε ανάλογα εγχειρίδια στη διεθνή αντίστοιχη βιβλιογραφία, επιχειρούμε να υποδείξουμε μεθοδολογίες και να συστηματοποιήσουμε ένα σύνολο γνώσεων που συγκεράστηκαν από τη συλλογική εμπειρία ενός ευρύτατου δείγματος δημιουργών ντοκιμαντέρ και αποτυπώνονται σε προφορικές και γραπτές μαρτυρίες, σε διαδικτυακές πηγές, αλλά και σε προσωπικές συνεντεύξεις. Όπως είναι φυσικό η καλλιτεχνική εμπειρία των ίδιων των συγγραφέων τροφοδοτεί σημαντικά αυτή τη δεξαμενή γνώσεων δίνοντας συγχρόνως τη διάσταση της ελληνικής πραγματικότητας.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Συγγραφέας: ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ / ΓΟΥΣΙΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ / ΚΕΦΑΛΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  • Θέμα:

    ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ / ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

  • Λέξεις-Κλειδιά:

    ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,ΠΡΟΤΑΣΗ,ΓΥΡΙΣΜΑ,ΜΟΝΤΑΖ,ΗΧΟΣ,ΠΑΡΑΓΩΓΗ

  • URI: http://hdl.handle.net/11419/3870
  • isbn: 978-960-603-375-9

Επικοινωνία

Υπηρεσία υποβολής ερωτήσεωνΜέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 - 17:00