Ανοικτή Πρόσκληση Διάθεσης Επιστημονικού Περιεχομένου

Ανοικτή Πρόσκληση Διάθεσης Επιστημονικού Περιεχομένου

 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) σάς ενημερώνει ότι έχει τεθεί σε λειτουργία το μεγαλύτερο ψηφιακό Αποθετήριο Ανοικτής Πρόσβασης, μέσω του οποίου διατίθενται, ελεύθερα, συγγράμματα για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το Αποθετήριο «Κάλλιπος» (repository.kallipos.gr) είναι το πρώτο Αποθετήριο Ανοικτής Πρόσβασης μέσω του οποίου διατίθενται περισσότερα από 500 -αξιολογημένα και υψηλής ποιότητας- επιστημονικά συγγράμματα. Το υλικό του Αποθετηρίου προορίζεται για χρήση από φοιτητές, ερευνητές, πανεπιστημιακούς, την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Κοινότητα, γενικότερα, καθώς και το ευρύ κοινό. Το πλήρες κείμενο του συνόλου των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων (και των μαθησιακών αντικειμένων τους) είναι αναζητήσιμο μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Αποθετηρίου, ενώ προσφέρονται και δυνατότητες πλοήγησης στα περιεχόμενά του με βάση θεματικές κατηγορίες, συγγραφείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Σ' αυτό το πλαίσιο, και με γνώμονα την οργάνωση και ενίσχυση της ελεύθερης διάθεσης σύγχρονου επιστημονικού/εκπαιδευτικού περιεχομένου με καθεστώς Ανοικτής Πρόσβασης, καθώς και τον περαιτέρω εμπλουτισμό του Αποθετηρίου «Κάλλιπος», ο ΣΕΑΒ καλεί όλα τα μέλη ΔΕΠ που διαθέτουν υλικό άμεσα αξιοποιήσιμο σε μαθήματα που διδάσκονται στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (π.χ. συγγράμματα με καθεστώς αυτο-έκδοσης ή πανεπιστημιακές σημειώσεις) να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Αρωγής Χρηστών στο τηλέφωνο (210-7724489) ή/και στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησής του.
Το επιστημονικό υλικό όλων των υποβολών θα εξεταστεί από την αρμόδια (για το θεματικό πεδίο του συγγράμματος) Θεματική Επιτροπή (δείτε πιο κάτω «καλές πρακτικές» υποβολής υλικού), ενώ, πριν την «ανάρτησή» του στο Αποθετήριο «Κάλλιπος», το προσωπικό του ΣΕΑΒ θα συνδράμει τους πανεπιστημιακούς στη μετατροπή του Πρωτογενούς Υλικού τους σε ηλεκτρονική μορφή συμβατή με τις τεθειμένες -από τη Δράση- προδιαγραφές συγγραφής, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών γραφιστικής, γλωσσικής επιμέλειας και τεχνικής επεξεργασίας.  
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, καθώς και για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά και με το καθεστώς διάθεσης των συγγραμμάτων σας, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Αρωγής στα ως άνω στοιχεία επικοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να στείλετε το πλήρες συγγραφικό υλικό σας (αρχεία Πρωτογενούς Υλικού), και η Υπηρεσία «Κάλλιπος» θα προβεί σε ενδελεχή έλεγχο και θα σας επιστρέψει μια ολοκληρωμένη αναφορά για την κατάσταση του συγγράμματός σας. Εφόσον, εγκριθεί προς δημοσίευση στο Αποθετήριο «Κάλλιπος», ο ΣΕΑΒ θα παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες γραφιστικής, γλωσσικής επιμέλειας και τεχνικής επεξεργασίας.       
 «Καλές πρακτικές» υποβολής συγγραφικού υλικού
  • Το ολοκληρωμένο σύγγραμμα να καλύπτει ένα επιστημονικό/θεματικό πεδίο μιας Θεματικής Περιοχής και να σχετίζεται με τη διδασκαλία ενός μαθήματος (προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού) Ακαδημαϊκού Τμήματος.
  • Το υλικό του συγγράμματος να μην υπόκειται σε οιαδήποτε νομική δέσμευση (παραχώρηση δικαιωμάτων σε εκδότη, φωτογραφίες ή σχήματα τρίτων, υλικό τρίτων κ.λπ.). Σε αντίθετη περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάρτηση του υλικού στο Αποθετήριο «Κάλλιπος» είναι η εκκαθάριση όλων των πνευματικών δικαιωμάτων τρίτων.
  • Το υλικό να είναι οργανωμένο σε κεφάλαια, να περιλαμβάνει βιβλιογραφία συνολική ή/και ανά κεφάλαιο (π.χ. παραπομπές και αναφορές ή/και βιβλιογραφικό οδηγό για περαιτέρω μελέτη), γλωσσάριο/-α επιστημονικών όρων (π.χ. πίνακα συντομεύσεων-ακρωνύμια, «ευρετήριο») κ.λπ.
  • Το κείμενό του να είναι γλωσσικά επιμελημένο, τεχνικά προσεγμένο (π.χ. σχήματα σε υψηλή ανάλυση, πίνακες, ενιαία αρίθμηση, Πρωτογενές Υλικό σε μορφή Microsoft Word, Adobe In Design, Latex).

Επιπλέον, επιθυμητά στοιχεία είναι τα εξής: σύνοψη, προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα/στόχοι, ασκήσεις αυτο-αξιολόγησης (και οι απαντήσεις τους), πολυμεσικό ή διαδραστικό υλικό, λοιπές δραστηριότητες κ.ά.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Showfields: 0

Επικοινωνία

Υπηρεσία υποβολής ερωτήσεωνΕναλλακτικά, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Αρωγής Χρηστών, στο τηλέφωνο 210-7724489
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 - 17:00